Hoe werk je aan meer veerkracht en mentale weerbaarheid? 8 tips

Meer veerkracht en mentale weerbaarheid. Dat kunnen we in deze periode allemaal wel gebruiken. Maar er is geen magische formule om het tevoorschijn te toveren. Maar gelukkig zijn er wél punten waarmee je stap voor stap aan je veerkracht en mentale weerbaarheid kunt werken. In deze blog geven we je 8 tips.

Terugkijkend op de afgelopen maanden, de adviezen uit meerdere onderzoeken en niet te vergeten de reacties van vele van onze klanten, komen wij met deze 8 best practices:

1. Meer bewegen!

Meer en verstandig bewegen staat met stip op nummer één. Iedereen weet dat eigenlijk wel. ‘Bewegen is hét antwoord op het coronavirus’, aldus neurowetenschapper Erik Scherder. Uit internationale studies blijkt dat inspanning beschermt tegen de complicaties van corona. “Richt scholen anders in, neem vakleerkrachten aan en geef beweging een veel prominentere plek in het curriculum. Daar ga je ook beter van rekenen.” Spelen en bewegen zijn zuurstof voor het (puber)brein. Daarnaast weten we dat therapie en bewegen vaak goed werkt. Niet bij iedereen, dat moet gezegd worden, maar bij veel mensen wel.

2. Ga voor meer verbinding en interactie

Het grote succes van onze online trainingen is het werken in kleine groepen. Hierdoor geven we aandacht aan het emotionele deel van het brein en minder aan de cortex (‘het lerende of denkende deel). En dat werpt echt zijn vruchten af. Focus in deze tijd op het hart en buikbrein (bron: mBraining door Marvin Oka en Grant Soosalu). Voor het onderwijs betekent dit bijvoorbeeld meer inzetten op individuele begeleiding; meer mentorschap, individuele begeleiding en (tijdelijk) minder focus op cognitie.

3. Doelen stellen

Soms is het écht zo simpel. Met doelen stellen bied je jezelf als het ware perspectief. Het is vaak die stip op de horizon die ons stimuleert om in actie te komen. Diegenen die doelen stellen en uitvoeren bereiken meer en voelen zich vaak gelukkiger.

Daar kun je natuurlijk kritische vragen bij stellen. Want hoe stel je nog doelen als corona jouw wereld op losse schroeven zet en om de haverklap je vooruitzicht wordt ontnomen? De kunst is om je doelen vooral te focussen op jezelf en de dingen die wél kunnen. En is jouw doel echt onhaalbaar geworden door aangescherpte maatregelen? Dan is het prima om je doel een klein beetje bij te stellen, zolang je maar blijft kijken naar wat er wel kan.

4. Focus op het controleerbare

Dit is eigenlijk een tip voor alle facetten van het leven en in deze tijd nog extra van belang. Grof gezegd: voor alles wat buiten jouw controle valt, kun je hoog of laag springen, maar er verandert niets. Denk hierbij aan het weer, een ziekte of de nieuwste coronamaatregelen. Richt die energie liever op iets wat wél binnen je controle ligt, bijvoorbeeld het volgen van een opleiding.

5. Stel minder resultaatdoelen en meer prestatie- en procesdoelen

Er bestaan verschillende soorten doelen, gericht op resultaat, prestatie of proces. De meeste mensen zijn heel goed in het stellen van resultaatdoelen. (Bijvoorbeeld: Ik wil 80k verdienen, een hardloopwedstrijd winnen of meer omzet binnenhalen dan mijn collega op het werk.) Resultaatdoelen zijn gericht op het behalen van een bepaald resultaat en liggen meestal niet helemaal binnen jouw controle. Je bent bijvoorbeeld afhankelijk van hoe goed anderen presteren en van andere externe factoren om jouw doel wel of niet te halen.

Een prestatiedoel is gericht op een prestatie van jezelf. Bijvoorbeeld: 5 kilo verliezen, 10 km hardlopen in 50 minuten of een online opleiding volgen over een onderwerp dat je al tijden interesseert) Dit zijn doelen die al veel meer binnen jouw controle liggen. Daarmee vergroot je de kans dat je je doelen haalt, zeker in ‘het nieuwe normaal’. Het enige nadeel van een prestatiedoel is dat je nog niet hebt bedacht hóé je dat doel gaat halen.

Een procesdoel gaat over het verrichten van een bepaalde handeling. Bijvoorbeeld: ik wil drie keer in de week hardlopen, ik wil ‘s avonds na 8 uur niet meer snacken of ik wil elke dag 30 bladzijden lezen. Dit zijn doelen die vrijwel helemaal binnen jouw controle vallen en ook nog eens lekker concreet zijn. Die concrete stappen maken het niet alleen overzichtelijk, maar zorgen ook dat je brein bij elk behaald doel (na elke keer hardlopen en na elke geslaagde snackvrije avond) een klein dopamine-shotje afvuurt. Doel gehaald! Dat voelt fijn en smaakt naar meer.

Help jezelf voor maximaal resultaat door een prestatie- en procesdoel combineren. Bijvoorbeeld: ‘Als stip op de horizon wil ik 5 km lopen in 22 minuten (prestatiedoel), om dat te bereiken wil ik 3 keer in de week 30 minuten hardlopen, maximaal 1 dag snacken en om de dag mijn fysio-oefeningen doen (procesdoelen).’

6. Wat is jouw ‘waarom‘?

We worden nu allemaal geforceerd om een stap terug te doen. Hoe vervelend dat ook is, het geeft wel ruimte om weer eens stil te staan bij jouw ‘waarom?‘ Waarom doe jij eigenlijk wat je doet? Wat vind je zo leuk aan je werk? En heb je misschien een droomdoel? Bijvoorbeeld ‘lekker in je vel zitten‘. Wat geeft jou die twinkeling in je ogen of die kriebel in je buik? Ga daar wat kernwoorden van opschrijven of foto’s verzamelen van momenten die in de buurt kwamen van dat gevoel. Door stil te staan bij het ‘waarom‘ wakker je dat motivatievlammetje weer even stevig aan.

7. Omdenken – wat kan je nu juist wél doen?

Veel mensen hebben het gevoel dat ze tijd tekortkomen. Nu er door corona minder mogelijkheden zijn en de vaste routine is weggevallen, is er juist tijd voor de dingen die er normaal bij inschieten. Denk daarbij aan mentale training, online kansen, opdoen van nieuwe kennis of het aanleren van nieuwe vaardigheden. Dat kunnen allemaal dingen zijn die voor jou in het ‘normale’ leven wellicht geen prioriteit hadden, maar jou in de toekomst wel een boost geven. Misschien zijn dit juist dingen die je heel goed thuis of buiten kunt doen! Zoek naar die uitdaging, wat kan er nu juist wél?

8. Zoek een corona-buddy!

Samen sta je sterker. Noem het gedeelde smart, een stok achter de deur of morele steun, maar het hebben van een buddy werkt motiverend. Dus, stimuleer jezelf en en zoek steun. Stel samen doelen, maak een plan en hou elkaar eraan. Samen een doel stellen is leuker dan alleen, maar een virtuele motivatiesessie met je collega ook. Check dagelijks via WhatsApp of de ander zijn doelen voor de dag heeft gehaald, want ook dat berichtje ‘Doel voor vandaag behaald – check‘ geeft jouw brein weer dat dopamine-shot, en daarvan kan je er nooit te veel hebben!

Geschreven door

Zelf persoonlijke begeleiding nodig?

Heb je behoefte aan agressiecoaching? Ook dan staat React voor je klaar. Maak kennis met onze aantrekkelijke pakketten voor alle budgetten.