Hoezo agressietrainer?

Hoezo agressietrainer? Waarom wil jij agressietrainer worden? Dat is een vraag die ik de
laatste tijd wel vaker krijg als ik vertel waar ik op dit moment mee bezig ben. Een terechte
vraag die ik mezelf natuurlijk ook gesteld heb.

Mijn trigger met agressie is terug te herleiden naar ‘de overval’ die plaatsvond in mijn eigen veilige omgeving. Een behoorlijk instrumentele gebeurtenis met hoge intensiteit. Wapengebruik, dreiging, fysiek geweld om maar eens in de aan mij nieuw geleerde vaktermen te spreken. En het was gericht op mijn man terwijl ikzelf op een meter afstand achter het raam stond.

Mijn reactie

Hoe reageer je? Wat doe je? Hoe krijg je controle over jezelf? Over de situatie. Vriezen, vechten, vluchten, … Ik moest zorgen voor mijn eigen veiligheid en die van mijn kinderen. Maar wat kon ik doen voor mijn man?

Allemaal vragen die in een vingerknip door je hoofd razen. De film staat even stil. Je ziet de dader met een mes op de keel van je man en je neemt een besluit. En de film loopt weer door. Achteraf gezien misschien niet het beste besluit. Maar ik weet nu: ‘Het was een normale reactie op een abnormale en zeer stressvolle gebeurtenis.’

De agressieve overvaller

De overvaller, de man met het mes, was een ‘monster’ in mijn hoofd geworden. Iets dat ik moeilijk los heb kunnen laten. Angst zit in jezelf en doet rare dingen met je brein. Een jaar later, in de rechtszaal, heb ik daar inmiddels definitief mee afgerekend. De dader, de man met het mes, bleek een slungelige en stille jongen. Had hij spijt? Niet echt. Een sorry was er wel, maar dat kwam van zijn advocaat. In verband met meerdere gewapende overvallen kreeg hij zes jaar. Zijn familie achter de glazen wand ging door het lint en werd afgevoerd.

Het gevoel dat overheerste

Was ik blij met de zes jaar dat deze jongen achter slot en grendel ging? Voelde ik me daardoor veiliger? Gek genoeg maakte mij dat eigenlijk niets uit. Ik kon weer relativeren, het ‘monster’ was weg en had plaatsgemaakt voor een ‘doodgewone’ jongen. Ondanks dat er die middag meerdere rechtszaken waren in verband met meerdere daders, gingen mijn man en ik die middag naar het theater. De cirkel was rond. Een hoofdstuk afgesloten.

Verwerking

Het kunnen relativeren was voor mij essentieel. Ik had het echt nodig om alles weer een plek te geven, om te verwerken en om de controle over mijn mijzelf en mijn leven weer terug te krijgen. Je weer veilig voelen. Dat gevoel van veiligheid is heel erg belangrijk.

Hoezo dan de opleiding Verbale agressie en Mentale weerbaarheid?

Agressie kom je in allerlei vormen tegen. Tegenwoordig steeds meer. Agressie gericht op zichzelf, op organisaties of op jou. Zo’n agressie-incident heeft vaak veel impact. Het doet wat met je. Het overkomt je, je neemt een besluit en de film loopt door. Maar je hebt deels ook de mogelijkheid om jouw film te regisseren. Kun je de scene analyseren, het type agressie en intensiteitsniveau waarnemen, jouw interventiemogelijkheden overzien, actie ondernemen en wellicht zelfs schakelen (actie-intelligentie) in het moment? Zie je jouw keuze -en beslismomenten?

Een conflict bestaat altijd uit minimaal twee personen. Jij en de ander(en). Wat is jouw rol? Hoe kun je sturen, afleiden, (om)buigen en/of zo nodig confronteren om erger te voorkomen?

Of juist doelbewust negeren. Deze zesdaagse opleiding geeft mij inzicht in mijzelf, mijn valkuilen en heeft tegelijkertijd mijn rugzak gevuld. Vol met vaardigheden, mogelijkheden en meer inzicht.

Omgaan met agressie - word agressietrainer na een overval

Terugkijkend naar het heftige voorval

Zou ik met betrekking tot de overval wat aan deze op gebied van agressie extra gevulde rugzak gehad hebben?

Terugkijkend op de schokkende gebeurtenis, de overval, concludeer ik dat ik deze heftige gebeurtenis zeker niet had kunnen voorkomen. Allemaal vragen die in een vingerknip (split second decision) door je hoofd razen. Wellicht had ik, met de kennis van nu, op het cruciale moment makkelijker kunnen reageren. Analyseren van het moment en de eventuele mogelijkheden of in dit geval onmogelijkheden. Misschien had het de twijfel eerder weggenomen en mijn besluit sneller kunnen nemen. In training leerde ik ook dat het ‘normaal’ is dat ik eerst in een OER-reactie schiet en vervolgens pas kan schakelen naar bewust handelen.

Need to know or nice to know

Wat mij betreft is het aanleren van tools om agressie te voorkomen net zo belangrijk als een reanimatiecursus. Geeft deze tools dan een garantie op een goede afloop? Nee, die garantie heb je ooit. Echter ik geloof ook dat kennis kracht is. En kracht geeft de mens zelfvertrouwen en rust. En dit heb je nodig om sneller en effectiever te kunnen handelen. Dat is wat ik iedereen graag mee wil geven!

Ontwikkel ook meer kennis over agressie, weerbaarheid en coaching op het tweedaagse Agressiecoach mini congres dat REACT Advies & Training organiseert op 11 en 12 november 2022 in Eemnes. Lees meer of meld je direct aan.

Over REACT Advies & Training

REACT Advies & Training geeft naast agressietraining ook overval- en gijzelingstrainingen. Hiertoe leiden wij o.a. agressietrainers en agressiecoaches op en verzorgen wij tevens meerdaagse opleidingen voor de implementatie van een BedrijfsOpvangTeam (BOT) in een organisatie.

Redactie door Mark van Dieren (REACT Advies & Training)

Geschreven door

Zelf persoonlijke begeleiding nodig?

Heb je behoefte aan agressiecoaching? Ook dan staat React voor je klaar. Maak kennis met onze aantrekkelijke pakketten voor alle budgetten.